Επιδόματα μητρότητας και άδειες – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τα λάβετε

Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν, τα επιδόματα και άλλες παροχές που δικαιούνται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως ο ΟΑΕΔ. Παρακάτω θα βρείτε όλα τα επιδόματα μητρότητας που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε.


Η μητρότητα στην Ελλάδα προστατεύεται από το νόμο με διάφορες μορφές. Κάποιες είναι σε χρήμα (επιδόματα) και άλλες σε είδος (μειωμένο ωράριο εργασίας για ορισμένο χρόνο). Όλες οι παροχές είναι ανταποδοτικές για τους ασφαλισμένους.

Άδεια μητρότητας – επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας)

Οι άμεσα ασφαλισμένες εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται την άδεια μητρότητας κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας.

Ειδική άδεια μητρότητας – ειδική παροχή προστασίας μητρότητας

Η ειδική άδεια μητρότητας χορηγείται από τον ΟΑΕΔ μετά από την άδεια μητρότητας. Έχει διάρκεια 6 μήνες κατά τους οποίους οι ασφαλισμένες μητέρες στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή στον ευρύτερο ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

Επίδομα μητρότητας ανασφαλίστων

Χορηγείται από το τμήμα κοινωνικής πρόνοιας των Δήμων σε εργαζόμενες μητέρες που δεν δικαιούνται το επίδομα μητρότητας του ΕΦΚΑ και έχουν χαμηλό εισόδημα.

Γονική άδεια

Για τους 18 ή 30 μήνες που ακολουθούν τη γέννηση ή την υιοθεσία ένας από τους δύο γονείς δικαιούται μειωμένο ωράριο εργασίας.

Σημείωση: Το επίδομα μητρότητας και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας παρέχονται μόνο στις φυσικές μητέρες και όχι σε περιπτώσεις υιοθεσίας.

Ποιες είναι οι Προϋποθέσεις για να λάβετε τα επιδόματα μητρότητας

Άδεια μητρότητας και επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας):
Για να δικαιούστε και να λάβετε το επίδομα μητρότητας θα πρέπει τα 2 τελευταία χρόνια που προηγούνται της πιθανής ή πραγματικής ημερομηνίας του τοκετού να έχετε πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 ημέρες ασφάλισης.

Προϋπόθεση για να λάβετε το επίδομα είναι να μην εργάζεστε τις 56 μέρες που προηγούνται της πιθανής ημερομηνίας του τοκετού και τις 63 μέρες που έπονται της γέννησης του παιδιού (δηλαδή τις 119 ημέρες της άδειας μητρότητας).

Ειδική άδεια μητρότητας – ειδική παροχή προστασίας μητρότητας:
Εφόσον δικαιούστε το επίδομα μητρότητας, δικαιούστε και την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

Επίδομα μητρότητας ανασφαλίστων:
Το επίδομα χορηγείται από τους Δήμους και δεν βασίζεται στις εισφορές των ασφαλισμένων. Για να το δικαιούστε θα πρέπει να μην έχετε εργαστεί 42 μέρες πριν και μετά τον τοκετό και να πληρείτε τα εισοδηματικά κριτήρια (όριο οικογενειακού εισοδήματος: 586,94 ευρώ το μήνα).

Γονική άδεια:
Εφόσον δικαιούστε το επίδομα μητρότητας, δικαιούστε και την Γονική άδεια. Σημείωση: Αν η εργαζόμενη μητέρα δεν κάνει χρήση του δικαιώματός της για τη λήψη άδειας φροντίδας τέκνου, τότε μπορεί να την ζητήσει ο εργαζόμενος πατέρας.

Τι δικαιούμαι και πώς μπορώ να το διεκδικήσω;

Παροχή Διάρκεια παροχής Ύψος παροχής
Επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) 119 ημέρες (56 πριν τον τοκετό (επίδομα κυοφορίας) και 63 μετά τον τοκετό (επίδομα λοχείας)) 50% του προβλεπόμενου ημερομίσθιου της ασφαλιστικής κλάσης της ασφαλισμένης, συν το επίδομα τέκνου της τάξης του 10% του ανωτέρω ποσού για κάθε παιδί.
Ελάχιστο ποσό: τα 2/3 των αποδοχών.
Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας Έως 6 μήνες Ποσό ίσο με τον νόμιμο κατώτατο μισθό
Γονική άδεια 30 μήνες μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία (μειωμένο ωράριο εργασίας κατά 1 ώρα) ή 18 μήνες (τους πρώτους 12 μειωμένο ωράριο εργασίας κατά 2 ώρες) και τους υπόλοιπους 6 μήνες μειωμένο ωράριο κατά 1 ώρα) Χωρίς μείωση στις αποδοχές

Οι παροχές μητρότητας φορολογούνται.

Επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας): το επίδομα χορηγείται από το Τμήμα Παροχών Ασθένειας της τοπικού υποκαταστήματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του τόπου κατοικίας σας. Θα πρέπει να προσκομίστε συγκεκριμένα δικαιολογητικά για να αιτηθείτε τη λήψη του.

Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας: την ειδική αυτή άδεια με διάρκεια έως 6 μήνες δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Βοήθημα μητρότητας ανασφαλίστων: δικαιούστε 440,10 ευρώ (220,10 ευρώ πριν τη γέννα και 220,10 ευρώ μετά την γέννα).

Οι Φορείς που χρειάζεται να επικοινωνήσετε

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ)
Τηλεφωνικό Κέντρο: 1555
Ιστοσελίδα: https://www.efka.gov.gr
Τμήμα Παροχών Ασθένειας του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
Ιστοσελίδα: https://www.efka.gov.gr/el/genike-dieythynse-kataboles-parochon-ygeias-0

Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)
Ιστοσελίδα: http://www.oaed.gr/
Τηλεφωνικό Κέντρο ΟΑΕΔ: 11320

Επίδομα Παιδιού

Το επίδομα παιδιού που καταβάλλεται από 1/1/2018 και αντικαθιστά το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων – Πολυτέκνων είναι το πρώην Επίδομα Τέκνων που δινόταν από τον ΟΓΑ.
Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
Μάθετε τι θα ισχύσει για το Επίδομα παιδιού– Περισσότερες πληροφορίες για Επίδομα τέκνων – Έντυπο Α21.

ΟΠΕΚΑ – (Πρώην ΟΓΑ)
ΟΠΕΚΑ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΤΗΣΙΩΝ 30
101 70 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 213 1519300
Ιστοσελίδα: https://opeka.gr/

Αποποίηση ευθύνης

Έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να είμαστε ακριβείς στην καταγραφή των τιμών και παροχών του κάθε μαιευτηρίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν λάθη, παραλείψεις, ή αλλαγές στις τιμές τους. Είναι υποχρέωσή σας να ελέγξετε προσωπικά τις τιμές ΠΡΙΝ αγοράσετε οποιαδήποτε υπηρεσία οποιουδήποτε μαιευτηρίου και να μην βασιστείτε μόνο στις πληροφορίες που σας παρέχουμε στο www.genna.gr. Αν βρείτε κάποιο λάθος στα άρθρα μας, παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε στα σχόλια ή στην φόρμα επικοινωνίας για να το διορθώσουμε.

Σημείωση: οι τιμές που αναφέρονται στο site μας είναι αυτές που μας έδωσαν τηλεφωνικά τα ίδια τα μαιευτήρια και προσπαθούμε να τις ενημερώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε κάθε φορά που γίνονται αλλαγές.

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε το genna.gr στα social media: